Bältros- orsak och behandling

Orsak

När man får bältros så har man tidigare fått vattkoppor och det är detta virus som sedan ligger vilande i många år och som sedan kan återaktiveras och orsaka bältros. Det kallas även för herpes zoster, som  är en mycket vanligt förekommande virussjukdom som orsakas av ett herpesvirus som heter varicella Zoster. Det är ej  speciellt vanligt  att yngre människor får bältros, men ju äldre man  blir är sjukdomen vanligare.

Återkommande bältros

Det är ovanligt att man drabbas av bältros  flera gånger, men det förekommer. Personer över 50år löper störst risk att insjukna i bältros.

Vattkoppor

Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor.  Så för att få bältros måste du ha haft vattkoppor tidigare. Oftast får man vattkoppor som barn, men en del vuxna kan få vattkoppor och om man drabbas som vuxen kan det vara riktigt kämpigt att drabbas.

bältros smärtaSymtom på bältros
Det första tecknet brukar vara är en stark smärta i ett band på ena sidan av kroppen. I början kan det vara svårt att veta om det verkligen är bältros man har drabbats av,men  efter ett par dagar kommer hudutslag på samma ställe som smärtan. Hudrodnaden med små blåsor har ett typiskt utseende. Utslagen sprider sig vanligen inte vidare över kroppen, utan håller sig hela tiden till ett begränsat område på ena sidan av midjan .Hudutslagen följs oftast av en  lätt feber och svullna lymfkörtlar.

Behandla bältros

Man måste inte behandla bältros men ibland kan det vara klokt att behandla bältros hemma. Ett antiviralt preparat är Valtrex. Det hjälper dig att återhämta dig snabbare.

Vill du ha mer information så är vårdguiden1177 en bra källa. Ta hand om dig och kontakta din närmaste vårdcentral om du är osäker.