Vad orsakar åderbråck?

Åderbråck är tyvärr en relativt vanlig sjukdom som har karakteristiska drag som är lätta att känna igen. Åderbråck kan visas sig som klumpar eller långsträckta, slingriga eller vridna ven samlingar. Många får små synliga blå ådror utan några större besvär medan andra  drabbas av svår smärta. Om du börjar i tid kan du behandla åderbråck . Om du börjar behandlingen så snabbt som möjligt är det enklare att bli av med ådernätet själv.

Vad är då åderbråck?

mot åderbråck

Åderbråck som ofta även kallas varicer orsakas av onormalt tjockt och vidgade blodkärl. Vener är blodkärl som transporterar syrefattigt blod som återvänder från de yttre delarna av kroppen tillbaka till hjärtat och lungorna. Venerna har ventiler som reglerar flödet av blod, så att blod som strömmar i riktning mot hjärtat och lungorna, som är riktningen för tyngdkraften. När åderbråck eller varicer visas som arbetet ventilerna i venerna fel och låter blodet rinna motsatt håll från den riktning som blodet pumpas. Resultatet är för mycket blod i venen, slutligen expanderas och utvidgas till en onormal tjocklek. Vener som är tjocka, starka och långa har ökad risk för åderbråck och skarpa vener med mycket svängar och vändningar drabbas ännu oftare.
Symptom på åderbråck
Åderbråck är vanligast i de synliga ytliga venerna i benen, som ofta har att motstå högt tryck när man står eller promenerar. Åderbråck kan också förekomma i andra delar av kroppen. De mest typiska symtomen är vidgade eller vridna vener som visas som vridna klumpar, men de kan också visas som ”linjer” på benen. Andra symtom som kan förekomma är svullna fötter och fotleder, klåda och iblandganska betytande smärta. Det är vanligt att de drabbade blodkärl kan ha en blå eller mörkt lila färg. När smärtsamma symptom uppstår, är det också vanligt med klåda kring en eller flera vener. Ökad smärta i samband med stående eller sittande ställning under en lång tid. En annan smärtsamma symtom som kan förekomma är ett brännande, bultande muskelspasmer i benen eller svullnad i vaden. Åderbråck drabbar kvinnor oftare än män.
Här är en bra informativ video i ämnet som ger en ökad förståelse och kunskap kring problematiken som kan uppstå och hur du kan behandla åderbråck

Riskfaktorer med åderbråck
Benägenheten att få åderbråck är ärftlig, men det finns ytterligare faktorer som kan leda till en ökad risk för utveckling av åderbråck. Några av de vanligaste faktorerna åldrande, fetma och graviditet.

Motion

löpträning

 

Att röra på sig är bra för att hålla igång blodcirkulationen. Försök att lägga in en daglig rask promenad eller en lättare jogging tur. Har du svårt att avsetta tid för motion så kanske du kan promenera hem från jobbet. Nu när det börjar bli dåligt väder kan det vara klokt att investera i ett löpband. Vill du läsa mer om löbandets fördelar kan du besöka http://www.lopband.com/  Orkar du inte gå hela vägen kan du kliva av bussen ett par stationer tidigare och gå sista biten. Små enkla förändringar kan göra en stor skillnad på din hälsa och ditt välbefinnande. Så tänk på att röra på dig i vardagen. Ändra ditt beteende så kommer du märka att du mår bättre.

Stå långa perioder
Att stå länge kan öka risken för att drabbas av åderbråck. Detta på grund av det ökade trycket i venerna. Så om du står still mycket är det bra om du rör på dig ofta. Ta korta promenader så kommer du snabbt märka en lättnad. Tar du korta pauser blir du även mer effektiv på jobbet! Så försök att röra på dig mer ,åker du med lokaltrafiken kan du kliva av en station tidigare och gå sista biten. Ett enkelt tips kan vara att köpa en massage rulle frö fötterna som du kan ha under skrivbordet.
Graviditet
Vid graviditeten ökar blodvolymen, vilket ökar trycket på venerna i benen. Detta i kombination med ökad vikt och hormonella förändringar ökar risken kraftigt av åderbråck under graviditeten. Efter en tid brukar dessa problem försvinna naturligt när din kropp återhämtat sig.
bli äldreÅldrande
Åldrande är även det en bidragande faktor för utveckling av åderbråck, det mycket vanligt att äldre kvinnor har någon form av problem med ådernät.
Övervikt
Fetma och kraftig övervikt anses även det öka risken för åderbråck. Så täck på att röra på dig och ät sund mat så minskar du risken att drabbas.

Om du vill behandla åderbråck själv så finns det enkla och effektiva piller och krämer som kan minska smärtan och även motverka åderbråcken. Här kan du läsa mer.

 

Så här skriver wikipedia

I värsta fall bli du tvungen att genomgå en operation.

Börjar du känna smärta och bli stum i benen kan det vara ett tecken på att du har dålig blodcirkulation. Börjar du även få synliga ådernät kan det var dags att pröva en  Täck på att inte vänta förlänge med att på börja behandlingen. Besök din närmaste vårdcentral så du kan få goda råd och rådgivning.

Ta hand om dig och behandla åderbråcken, det finns bra lösningar men det kan ta tid att hitta den behandling som passar just dig. Varesil är en bra och naturlig lösning som kan hjälpa dig att bli  av med åderbråcken! Besök www.behandla-åderbråck.se där hitttar du mer information.